چهرهها و گفتهها،
متن مصاحبهي شمارهي 145
تاریخ گفتوگو: جمعه 21/ ديماه/1386
برابر با 2008/ژانويه/11
محورهای این گفتوگو:
1- ملاقات رجوی با صدام و کسب حمایت وی
2- فروردین 67، عملیات موسوم به آفتاب، پیروزی و غنايم آن
3- سخنرانی رجوی در عید فطر 1367 و خطکشیهای سیاسی- نظامی جدید
4- بسیج و گردآوری نیرو از خارج کشور و از میان اسرای ایرانی دربند صدام.
5- اصرار رجوی بر پذیرش قطعنامه 598 از سوی ایران!!
6- سخنرانی صدام حسین و اینکه اگر جمهوری اسلامی قطعنامه را نپذیرد مجاهدین در تهران حکومت را سرنگون خواهندکرد.
7- اواخر خرداد 67، عملیات چلچراغ، پیروزی بر قوای خسته از جنگ جمهوری اسلامی.
8- غنايم بسیار در عملیات چلچراغ، دامی بزرگ برای فروغلتیدن درعملیات خودکشی.
حسین مهري: هفتهي پيش درباره عمليات جنگي موسوم به"آفتاب"كه يكي از حملههاي مهم مجاهدين خلق به ايران بود اشاراتي كرديد، اما ناتمام ماند. ميخواستم بگويم در همان ايام كه اين اتفاق افتاد يعني در ديماه همان سالي كه اين عمليات رخ داد آقاي رجوي با صدام حسين ملاقاتي كرد كه در مطبوعات هم منتشر شد و سخن از اين گفت كه امسال، سال پاياني خميني است و همچنين سال شادمانه ايران و عراق.
شاهسوندي: بله. اين ملاقات در تاريخ 27 دي ماه1366 صورت گرفت.
این ملاقات در رسانههاي مجاهدین هم انعكاس پيدا كرد.درمورد جزئیات آن اخبار دقیق و مفصل منعكس نشدتنهاگفته شد كه آقاي مسعود رجوي در كاخ رياست جمهوري عراق در بغداد، باصدام حسين ديدار و گفتوگو نموده است.
اطلاعية كوتاهي است كه در نشریه سازمان آمده برایتان میخوانم:
"دراين دیدارپيرامون اوضاع منطقه تبادل نظر به عمل آمد و مسئول شوراي ملي مقاومت ايران به مناسبت آغاز سال جديد ميلادي آرزو نمود كه امسال سال پايان جنگ و سال پاياني رژيم خميني و برقراري صلح و دوستي ميان دو كشور همسايه ميباشد. وي«آقاي رجوي» همچنين اهميت و ضرورت اجراي كامل قطعنامة شماره 598 شوراي امنيت ملل متحد را كه مورد حمايت عموم مردم ايران است يادآور شد.
طي اين گفتوگو رئيس جمهور عراق تاييد كرد كه عراق به تمام پناهندگان سياسي ايران خوش آمد ميگويد."
سه روزپیش از این ،خانم مريم رجوي روز 24 دي ماه را روز پناهندگان سياسي اعلام ميكند. يعني خودرا در موضعي می بینند كه به نمایندگی خود خوانده از جانب کلیه گروه هاو پناهندگان سیاسی ایران، روز پناهندگان سیاسی تعیین کنند.24 دي ماه روزي است كه افراد اخراجی به گابن پيروزمندانه به فرانسه بازگشتند.
آقاي رجوي با سرمایه کردن این پيروزي سياسي دربغداد به ملاقات صدام ميشتابد.اودر این ملاقات آرزو میکند سال نو میلادی سال پایان جنگ و سال سرنگونی جمهوری اسلامی باشد ومهمتر از آن خواستار پذیرش قطعنامة 598 از سوی جمهوری اسلامی میشود.
علت چنین درخواستی روشن است. خواست حکومت عراق است.در اين ايام سیاست آقاي رجوي درهماهنگی کامل، درشکل و در محتوا،با سیاست عراق و خواست صدام حسین است.وابستگی سازمان مجاهدین به لحاظ تسلیحات، تدارکات و کلاپشتیبانی و لجستیک به عراق رو به افزایش است.اين همان ملاقاتي است كه شما اشاره كرديد.
![]() |
مهري: آقاي شاهسوندي، دربارة عمليات «آفتاب» توضيحات بيشتري بدهيد. اگر ممكن است نتايج و عواقب آن را تشريح كنيد. در مورد غنايم و تجهيزاتي كه در اين عمليات به دست مجاهدين خلق افتاده و خساراتي كه وارد كردند توضيح بدهيد.
شاهسوندي: عمليات معروف به «آفتاب» اولين حمله از 3 مورد عمليات است كه درمقایسه بااقدامات نظامی قبلی موسوم به "عملیات گردانی" از سطح نظامی و عملیاتی بالاتری برخوردار است.
از فروردين تا سوم مرداد 1367كه آغاز عمليات موسوم به فروغ جاويدان است. يعني طی مدت 4 ماه، مجاهدین مجموعاً 3 رشته عمليات انجام ميدهند:
1.آفتاب
2.چلچراغ
3.فروغ جاويدان
اين هر سه خصيصههاي مشتركي دارند.
عملیات آفتاب: بنابه اطلاع دقیق من، عملیات قرار بود روز اول فروردین و هنگام تحویل سال نو که حداکثر غافلگیری برای نیروهای جمهوری اسلامی است انجام پذیرد اما حادثه ای باعث شد تا این زمان به مدت یک هفته به تعویق افتد. حادثه مزبور درگیری نظامی دو نفر از افراد تیم های شناسائی عملیات بود.طی این درگیری، یکی از دو نفر کشته و نفر دیگر که سرگروه بود، زخمی و دستگیر میشود. فرد دستگیر شده از طرح کلی عملیات خبر داشت، بنابراین بنا به صلاحدید و نیز توصیه افسران عراقی عملیات به تاخیر میافتد . مجاهدین در پیگیری های بعدی و شناسائی منطقه ، هیچگونه تحرک و جابجائی از جانب نیروهای جمهوری اسلامی که دال بر هوشیاری آنها باشد را ملاحظه نمی کنند واز این طریق مطمئن میشوند که فرد دستگیر شده اطلاعات مربوط به عملیات را لو نداده و لذا عملیات با یک هفته تاخیر اجرا میشود.
عمليات «آفتاب» از نیمه شب هفتم فروردین1367 آغاز و تا نیمروز هشتم فروردین ادامه پیدامیکند( برابربا28/مارس/1988)
بولتنهای خبري،نشريهو ارگانهاي تبليغاتي مجاهدین در پی این اقدام نظامی بسيار فعال ميشوند.
اطلاعيهي زیر رابه نقل از ستاد فرماندهی مجاهدین برايتان ميخوانم:
"ستاد فرماندهي ارتش آزادي بخش ملي ايران امروز اعلام كرد كه فرماندهي عمليات بزرگ آفتاب را كه با شركت 15 تيپ زرهي ارتش آزادي بخش صورت گرفت برادر مجاهد مسعود رجوي، مسئول شوراي ملي مقاومت و فرمانده كل ارتش آزادي بخش ملي ايران شخصاً بر عهده داشت و فرمان آتش خطاب به كلية نيروهاي رزمنده در صورت 30 كيلومتر توسط جانشين فرمانده كل، خواهر مريم رجوي صادر شد."
اين زمانی است كه به قول معروف كبك مجاهدين خروس ميخواند.
1. دولت صدام حسین که توانائی آنها را در وارد آوردن ضربه به دشمن مشترک مشاهده میکند بی دریغ امکانات و تجهیزات نظامی در اختیار می گذارد.
2. تحت تاثیر پیروزی گابن ،توانائی جذب نیرو از میان ایرانیان خارج کشور بالاست.
3. شیب منحنی وضعيت جمهوري اسلامي رو به پايين است. نيروهاي جمهوري اسلامي خسته از جنگ ،گرفتار بحران های گوناگون توان مقاومت ندارند .
درچنین شرایطی مجاهدين سرخوش از پيروزيهاي قبلي،باتاکتیک "بزن و نابود كن"وارد عمل شده اند.
يعني مرحلة اول "بزن در رو" تمام شده و مرحلة دوم "بزن نابود كن" است.
ازاین روست که ملاحظه می کنید لحن اطلاعيهونیز عناوین و القابی که برای خود بکار میبرندفرق می کند.عناوینی نظیر«فرمانده كل وجانشین فرمانده کل ارتش آزادي بخش» عناوینی پرطمطراق و کپی برداری از عناوین آیت الله خمینی است.
مسعود رجوی حملة ارتش آزادي بخش و پيروزي در عمليات "آفتاب" را نويد بخش غلبة محتوم بررژیم خميني اعلام میکند و به نیرو های خود تبریک می گوید.
دراطلاعیه ستاد عملیاتی مجاهدین در توضیح نامگذاری عملیات به نقل از مریم رجوی که ظاهرا فرمان آتش را صادر کرده است، این گونه آمده است:
"بنام خدا و بنام خلق قهرمان ایران و بنام فرمانده ارتش آزادی بخش ملی ایران،بااستعانت ازآفتاب جاوید خراسان علی بن موسی الرضا هشتمين پيشواي عقيدتي شيعيان و هشتمين پيشواي تاريخي و انقلابي كبير مجاهدان... آتش!"
ملاحظه میکنید!نامگذاری نیزنوعی كپي برداري از كارهاي جمهوري اسلامي است .خاطرتان هست که جمهوری اسلامی مبتکر چنین نامگذاری هائی بود.عملیات والفجر،کربلای 1و2و از این قبیل....
نيروهاي شركت كننده در عملیات 15 تيپ رزمي هستند.لازم است توضیح داده شود که شمارگان افراد در تیپ های نظامی مجاهدین بین 100 تا 150 نفر و حداکثر 200 نفر میباشد.
بنابراین برآورد میشود که نيروي شركت كننده در اين تهاجم 2000 نفر وحداكثر 3000 نفر بوده است.
در اين عمليات لشکر77 خراسان ویک گردان از نیروهای ژاندارمری مستقر در منطقه فکه در غرب شوش مورد حمله قرار ميگيرد.عمليات براساس تمركز قوا و غافلگيري استوار است.
بنا بر ادعاي سازمان مجاهدين:
خسارات جمهوری اسلامی بالغ بر3500 كشته و مجروح می باشد
مجاهدين هم چنین تعداد 508 نفر را به اسارت می گیرند. از اين تعداد 91 که نفر جراحات شديدداشتهدر محل رها شده و417 نفر بقيه به پشت جبهه(خاک عراق) منتقل مي شوند.
بنا به ادعای مجاهدین در میان اسرادهها افسر و درجه هستند.از جمله 2 سرگرد به نامهاي سرگرد «خليل ملكان» فرمانده گردان 110 لشكر 77، سرگرد «پرويز فلاحتكار» فرمانده نيروي كمكي ژاندارمري جمعي قرارگاه موسوم به انصار 2 و سروان «مسعود قنبري» جانشين فرمانده گردان مشاهده ميشوند.
![]() ![]() ![]() |
براساس ادعای مجاهدین لشكر 77 نابود شدهاست. این ادعا البته اغراق آمیز است ولی دستگیری فرمانده گردان و تعداد اسرا و غنائم جنگی نشان از پیروزی آنان میدهد.
اطلاعيه ارتش آزادی بخش در مورد خسارات نیروئی وارد آمده به جمهوری اسلامی چنین ادعا میکند:
"گردان هائی که اغلب بطور کامل منهدم ویا بخش مهمی از آنها از بین رفت وازتمامی آنها بجز گردان 134 نفراتی به اسارت درآمده و در پشت جبهه تخلیه شده اند عبارتست از:
1.گردان 110لشکر77 موسوم به لشکر خراسان که فرمانده آن نیز به اسارت در آمد.
2.گردان 291 مستقل تانك وابسته به لشکر 77 .
3.گردان 850 توپخانه لشكر 77.
4.گردان 148 لشكر 77.
5.گردان 104 لشکر 77.
6. گردان 773 لشکر 77.
7.گردان 307 ژاندارمری
8.گردان 315 توپخانه.
9. گردان 134
10. ستاد قرارگاه موسوم به انصار2..."
اطلاعیه مجاهدین البته ازدرصد و میزان خسارات وارده به هریک از گردان های بالا اطلاعات دقیقی در اختیار نمی گذارد و بنظر میرسد که در لیست کردن اسامی گردان ها جنبه تبلیغاتی هم مدنظر بوده است.
مسعود رجوی این تهاجم را " هدیه نوروزی مجاهدین به مردم ایران " توصیف میکند.
بنا به ادعای مجاهدین،در تهاجم تجهيزات قابل ملاحظه ای نابود و بخشی هم به غنیمت گرفته میشود.
بنا به همین ادعا،بخش عظیمی از انبوه تسلیحات ومهمات در صحنه نبرد علیه دشمن(جمهوری اسلامی) استفاده شد و بخشی از غنائم به پشت جبهه یعنی عراق منتقل شده است.
تجهیزات منهدم شده ادعائی:
_ 13 فروند تانک
_ 5 دستگاه نفر بر زرهی
_ یک قبضه توپ 130 میلیمتری
_5 قبضه توپ 105 میلیمتری هویتزر
_ 9 قبضه توپ 106 میلیمتری
_10 قبضه توپ ضد تانک 82 میلیمتری
_ 2 قبضه ضد هوائی 4 لول
_ یک دستگاه مینی کاتیوشا
_ 60 قبضه انواع خمپاره انداز
_50 قبضه تیربارهای سنگین
_ بیش از هزار قبضه مسلسل ژ3
_ بیست دستگاه انواع دوربین دیده بانی
_پنجاه دستگاه انواع بیسیم و تلفن صحرائیب
_ دهها دستگاه ژنراتور برق
_2 دستگاه لودر
_ 75 دستگاه انواع خودروهای نظامی
بخشي از ليست بالا و بخصوص ادعای بکارگیری آنها توسط خود جمهوری اسلامی با توجه به تفاوت سلاحها ونحوه کاربرد آنها آنهم در صحنه عمل، ودر ضمن نحوه آمار گیری در طول تنها 12 ساعت نبرد ، نشان از غیر واقعی بودن آمار فوق و سنگین بودن کفه پروپاندی وتبليغاتي آن است.
تسلیحات و تجهیزات به غنیمت گرفته شده
اطلاعیه ستاد فرماندهی ارتش آزادیبخش هم چنین مدعی به غنیمت گرفتن تجهیزات زیر میشود:
*4 فروند تانك با مسلسلها و كلية تجهيزات،
يك نفربر زرهي
*5 قبضه توپ 106 ميليمتري،
*10 قبضه توپ ضد تانك SPG 182،
يك قبضه ضدهوايي 4 لول،
يك قبضه ضدهوايي يك لول،
يك قبضه مينيكاتيوشا،
20 قبضه مسلسل سنگين توشكا،
15 قبضه تيربار ژ3،
6 قبضه مسلسل كاليبر50،
5 قبضه خمپارهانداز 120،
15قبضه خمپارهانداز 81،
25 قبضه خمپارهانداز 60،
70 قبضه موشكاندازR P G 7 ،
10 قبضه نارنجكانداز،
بيش از 600 قبضه مسلسل ژ3،
150 قبضه مسلسل كلاشينكف،
3 دستگاه دوربين تلسكوپي شب،
3 دستگاه دوربين تلسكوپي ديدباني،
30 دستگاه بيسيم R P G 7،
بيش از 100 دستگاه تلفن سانترال و تلفن صحرايي،
– 500 عدد ماسك گاز،
11 دستگاه جيپ فرماندهي،
2 دستگاه آمبولانس و انواع خودروها از جمله كاميون، كاميون 10 تن و
همچنين 500 موشك R P G و ...
بسياري تجهيزات و غنايم ديگر.
بنا به اطلاعیه ستاد فرماندهی مجاهدین ، در جریان عملیات آفتاب 30 نفر از مجاهدین کشته میشوندکه پیکر اغلب آنها به پشت جبهه منتقل شده و شماری در صحنه عملیات بجای گذاشته میشوند.
بنا بر همین گزارش، شمار زخمی های مجاهدین 93 تن است که در بیمارستان های مجاهدین بستری میشوند.
در لحظات پایانی عملیات، رجوی ضمن تبریک به نیروهای خود، فرمان کوتاهی صادر میکند که در آن آمدهاست:" در همه محور ها پیروزی بدست آوردیم... دشمن مثل مار زخم خورده به خودمی پیچد. یعنی زود بجنبید. در این ساعات آخر مبادا خستگی بر شما غلبه کند. بزرگترین هدیه ای که میتوانید برای فرماندهی کل بیاورید، خودتان هستید."
![]() ![]() ![]() ![]() |