
ساواک، سازمان اطلاعات و امنیت کشور در ایران پیش از انقلاب، چگونه دستگاهی بود؟ در برخورد با مخالفان چه رفتاری داشت و تا چه حد در انجام وظیفهای که به آن محول شده بود، کارآمد بود؟
مهمانهای برنامه: احمد فراستی از رهبران عملیاتی اداره سوم ساواک، عرفان قانعیفرد تاریخنگار، سعید شاهسوندی زندانی سیاسی هم در دوره پهلوی دوم و هم در جمهوری اسلامی و مصطفی مدنی، زندان سیاسی در پیش و پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران.
بخشی از دفاعیات خسرو گلسرخی در بی دادگاه نظامی شاه |
اتهام سیاسی در ایران نیازمند اسناد و مدارک نیست. خود من نمونه صادق این گونه متهم سیاسی درایران هستم.
|
- دیدن بخش اول برنامه پرگار در یوتیوب |
یادداشتی در مورد بخش اول برنامه ساواک
طبق قرار قبلی با برنامه سازان قرار بود هرکدام از شرکت کنندگان طی 4 دقیقه اول خطوط اصلی نظرات خود را بیان کرده و سپس بحث به جریان افتد. متاسفانه این روال نه به عمد که بنظرم به سهو رعایت نشد. و 4 دقیقه اول من صرف پاسخگوئی به طرف مقابل شد. در نتیجه 4 دقیقه من ناکام شد.
برای اطلاع خوانندگان و بینندگان این مطلب را ارسال می دارم
سعید شاهسوندی
سه سال بعد از کودتای 28 مرداد 1332 ، "فرمانداری نظامی" با تغییراتی در سازماندهی با نام "سازمان اطلاعات و امنیت کشور" (مخفف ساواک) سرکوب سیستماتیک مخالفین را ادامه می دهد.
تیمور بختیار فرماندار نظامی نیزنخستین رئیس ساواک می شود.
درکشور های آزاد ودمکرات، وظیفه ارگان های اطلاعی/ امنیتی ،دفاع از منافع ملی در مقابل مطامع و عوامل نفوذی بیگانگان و نیز دفاع از قانون اساسی است.
نام ِسازمان اطلاعات داخلی المان "بوندس اًمت فر فاسونگ شوتز" یعنی "اداره فدرال نگهبانی از قانون اساسی" است.
ساواک ، سازمان اطلاعاتی نظام شاهنشاهیِ مشروطه(یعنی نظامی که شاه باید سلطنت کند و نه حکومت) هم نبود.
ساواک ابزار سرکوب حکومت غیر قانونی بعد از کودتا ست .
بنابراین نه مجلس بعد از کودتا نماینده مردم ایران بود و نه قانونگذاری آن و از جمله قانون تاسیس ساواک . چرا که هردو با زیر پا گذاشتن اصول قانون اساسی و استقرار دیکتاتوری و سرکوب آزادی های مصرح در قانون اساسی مشروطه(از جمله آزادی بیان و آزادی مطبوعات)، خود فاقد مشروعیت مردمی بودند.
گواه این مدعا آن که ساواک گرچه ظاهرا زیر مجموعه نخست وزیری بود. اما در طول 22 سال حیاتش هیچگاه به دولت و نخست وزیر پاسخگو نبود . روسای نظامی ساواک توسط شاه تعیین می شدند، گزارشات را به شخص شاه می دادند و از او هم دستور می گرفتند.
***ساواک، سازمان اطلاعات و امنیت محمد رضا شاه بود. با ساختار و سلسله مراتبی نظامی، برای مقابله با دشمنان، مخالفین و حتی همراهان ،وزیران و نخست وزیرانِ او.
با جراًت میتوان گفت که ساواک، ساواکِ شاه بود.
***درست به همین دلیل ، پا به پای گسترش اختیارات غیرقانونی شاه و استقرار سلطه دیکتاتوری و همه جانبه او، ساواک هم قدرت می گرفت و خشن تر می شد.
هرگاه موقعیت شاه دراثر اعتراضات داخلی ویا تحت تاثیر قدرت های خارجی تضعیف می شد.(نظیر سال های 39 روی کار آمدن کندی ویا روی کار آمدن کارتر)چنگ و دندان خون آلود ساواک هم کند می شد و هرگاه که دیکتاتوری شاه تحت تاثیر افزایش درآمد نفت وسایر معادلات منطقه ای تقویت می شد. ساواک هم بلامنازع تر و خشن تر شد.
دهه 50 اوج اقتدار همه جانبه سیاسی /اقتصادی و نظامی شاه است .
تاسیس حزب رستاخیز در سال 1353 وسخنان معروف شاه که مخالفین یا جایشان در زندان است یا بیایند پاسپورت بگیرند بروند خارج، را همه بیاد داریم.
دراین دهه است که ساواک بی داد می کند. واوج شکنجه و شلاق و تیرباران و داغ و درفش است. برخورد های کم و بیش متفاوت و سیاسی پیشین رنگ می بازد .
شکنجه وشلاق و زندان ،مانند حزب فراگیر رستاخیز، "فرا گیر" می شود.
دراین هنگام است که از خواننده پاپ گرفته تا شاعر و نویسنده ، ازدانشجوی اعتصابی گرفته تا روحانی مخالف از مخالفین سیاسی گرفته تا چریک های مجاهد و فدایی همه در زندان ها وشکنجه گاه های ساواک به هم میرسند. وگاه برروی یک تخت شلاق بسته می شوند.
من فقط چند نمونه را ذکر می کنم.
1. درزمستان 53 فاطمه امینی از عناصر ارتباطی تدارکاتی مجاهدین دستگیر می شود. 13 اسفند 53،ساواک با یک اطلاعیه دروغین در صفحه حوادث می نویسد:"زنی بنام فاطمه امینی از کوه پرت شده و کشته شده است." حال آن که او در اوین زیر شدید ترین شکنجه ها بود . فاطمه رانیمه لخت به تخت اهنی بستند. زیرتخت اجاق برقی گذاشتند و بازجو روی شکمش ایستاد. بعد هم که در زیر شکنحه کشته شد . صورت جلسه کردند که با ملافه!!! در سلول خود کشی کرده است
2. درفروردین 54 برتپه های اوین هفت فدایی و دو مجاهد که دوران محکومیت شان را می گذراندند به دستور ثابتی مدیر کل امنیت داخلی، وسیله چند بازجوبه رگبار بسته می شوند و بعد اعلام می کنند "در حال فرار کشته شدند"
3. در شهریور 56 ،هنگام بازدید صلیب سرخ از زندان اوین ، سه زندانی ،سیاسی کار راکه قبلا شدیدا شکنجه کرده بودند ،سوار آمبولانس کرده وبه انها قرص سیانور می دهند. آمبولانس اجساد آنها را تحویل ... می دهد.
4. دراین سال ها زندانیان بازداشت شده را سوار آپولو می کنند(دستگاه شکنجه). شوک الکتریکی می دهند، دستبند قپانی می زنند. جیره شلاق روزانه تعیین می کنند، سرشان را درآب در حالت خفگی نگه می دارند، قسمت های حساس بدن شان را می سوزانند و زیر ناخن هایش سوزن داغ فرو می کنند
ودهها مورد دیگر
در این سال هاست که بسیاری از مبارزین، مرگ در اثر خوردن قرص سیانور را بر شکنجه های ساواک ترجیح می دهند.
جهنمی ساخته بودند که در آن مرگ به معنای رهایی بود.
سعید شاهسوندی
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

از ساواک چه می دانیم؟ ساواک تا چه در حد در ماموریت خود موفق بود؟ از ساواک در ماهها و سالهای اول بعد از انقلاب چه باقی ماند؟ بخش دوم بحث در مورد ساواک در برنامه بعدی پرگار.
مهمانهای برنامه: احمد فراستی از رهبران عملیاتی اداره ی سوم ساواک، عرفان قانعی فرد تاریخ نگار، سعید شاهسوندی زندانی سیاسی هم در دورهی پهلوی دوم و هم در جمهوری اسلامی و مصطفی مدنی او هم زندان سیاسی در پیش و پس از انقلاب.
- دیدن بخش دوم برنامه پرگار در یوتیوب |
اعترافات بهمن نادری(معروف به تهرانی) سربازجوی ساواک است در باره چگونگی قتل 9 نفر از زندانیان بر تپه های اوین.
|
![]() |
سعید شاهسوندی: اعترافات بهمن نادری(معروف به تهرانی) سربازجوی ساواک است در باره چگونگی قتل 9 نفر از زندانیان بر تپه های اوین. تهرانی بازجوی من و مرتضی صمدیه لباف هم بود. | ![]() |
عکس کف پا ی سعید شاهسوندی و آثار بجامانده از شکنجه در سال 1354 یعنی 40 سال پیش است. | ![]() |
سعید شاهسوندی:اثر بجامانده از عمل جراجی روی کشاله ران راست است. این عمل بدین خاطر صورت گرفت که تمام ران دچار عفونت شدید شد و می بایستی چرک ها بصورت ساکشن خارج شوند. عمل در بیمارستان شهربانی تهران و زیر نظر ساواک انجام گرفت. در اتاق بیمارستان با دستبد به تخت بسته بودم . در همان اتاق زندانیان دیگری از جمله کیوان صمیمی بهبهانی ، مهدی غیوران ویک خانم بودند که به دلیل کشیدن پارتیشن و حضور شبانه روزی ماموران ساواک موفق به شناسائی ایشان نشدم.
|
![]() |